Dziś jest Środa, 22 października 2014 r. Imieniny obchodzą : Donat, Filip, Halka, Marek
DZIAŁDOWO

GASTRONOMIA

USŁUGI

MEDYCYNA

HANDEL

EDUKACJA

FINANSE

UROCZYSTOŚCI

MOTORYZACJA

EKOLOGIA
SPOŁECZNOŚĆ
12-09-2013

Jak uniknąć zatrucia grzybami?

Nadchodzi sezon zbioru grzybów i fatalnych pomyłek grzybiarzy. Pamiętaj o prostych zasadach, dzięki którym unikniesz zagrożenia.

Fot. Nie każdy grzyb jest jadalny. Upewnij się czy zebrałeś te właściwe (fot. sxc.hu)

W związku ze zbliżającym się okresem grzybobrania i zapobieganiu przypadkom zatruć grzybami, Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Działdowie przypomina o podstawowych zasadach zbierania grzybów:

 

- należy zbierać tylko dobrze znane gatunki grzybów pamiętając, że wiele grzybów trujących jest bardzo podobnych do jadalnych,

 

- nie należy zbierać grzybów małych, ukrytych w ściółce i starych przejrzałych, u których nie można dostrzec charakterystycznych cech gatunkowych,

 

- grzyby zbieramy do przewiewnych koszyków czy łubianek. W torebkach foliowych, plastykowych wiaderkach łatwo ulegają zaparzeniu i zepsuciu. Nawet w jadalnych gatunkach mogą wytworzyć się substancje trujące i szkodliwe dla zdrowia,

 

- należy unikać podawania potraw z grzybów dzieciom, osobom starszym lub chorym, gdyż grzyby zawierają dużo substancji chitynowych co powoduje, że nawet gatunki jadalne są ciężko strawne,

 

- nie oceniamy grzybów na podstawie smaku (np. smak śmiertelnie trującego muchomora sromotnikowego niczym szczególnym się nie wyróżnia, ma łagodny smak),

 

- nie wierzymy starym przesądom mówiącym o ciemnieniu cebuli lub czernieniu srebrnej łyżki, włożonych do potrawy sporządzonej z grzybów co miałoby świadczyć o tym, że jest ona sporządzona z gatunków niejadalnych czy trujących .

Pamiętajmy, że od wiosny do jesieni owocuje muchomor sromotnikowy, często mylony z gołąbkiem zielonym, kanią lub gąską żółtą, zwaną zielonką. Muchomora wiosennego i jadowitego zbieracze mylą z młodymi dziko rosnącymi pieczarkami. Już owocniki średniej wielkości tych muchomorów mogą stanowić dawkę śmiertelną

 

Objawy, które występują przy zatruciu grzybami:

 

- bóle głowy,

 

- bóle brzucha,

 

- nudności,

 

- biegunka.

 

W przypadku wystąpienia tych objawów po spożyciu grzybów należy natychmiast zgłosić się do lekarza. Resztki potrawy, wymiociny zawierające resztki zjedzonych grzybów należy zabezpieczyć w celu przekazania ich do badania diagnostycznego, które określi gatunek grzyba, który spowodował zatrucie, co pozwoli na szybsze wyleczenie.

 

Jeśli nie jesteś pewny, czy zebrane grzyby są jadalne możesz się skonsultować

 

z mykologiem Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej przy ulicy Żołnierskiej 16 w Olsztynie, VI piętro, Oddział Higieny Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku, tel. 524-84-40, w godz. 8:00-14:00.

 

Pamiętajmy również o innych zagrożeniach czyhających w lesie: kleszcze, które przenoszące choroby takie jak borelioza i kleszczowe zapalenie mózgu oraz żmija zygzakowata, która w obronie własnej może nas ukąsić.

 

Nadesłała: Jolanta Działak, PSS-E w Działdowie

 

Opr.: RW

 

Prosimy o zamieszczanie komentarzy zgodnych z regulaminem Portalu Moje Działdowo.
Komentarze wulgarne, naruszające dobre obyczaje, rażąco łamiące zasady pisowni, nie na temat, naruszające prawa osobiste lub oparte na domniemaniach nie będą publikowane.

Wasze komentarze(0)

dodaj komentarz


Wykryto, że Twoja przeglądarka usunęła niektóre elementy strony, co ingeruje w formę portalu i może skutkować ograniczeniem wyświetlania pewnych treści. Aby skorzystać ze wszystkich funkcjonalności portalu, wyłącz dodatki blokujące (typu Adblock, Flashblock, Ad Muncher itp.).